• Gimnazjum w Chybiu
    Gimnazjum w Chybiu

    Gimnazjum w Chybiu

  • PTTK
    PTTK

    Chodzimy w góry...

  • Edukacja regionalna
    Edukacja regionalna
  • Comenius
    Comenius

    Poznajemy inne kraje...

  • Sport
    Sport

    Ćwiczymy bo lubimy...

Dla każdego coś dobrego!

Moim poczatkiem w kuchni byl ten dzien, w którym ogladalem telewizje i „skakalem” po kanalach. Nagle moim oczom ukazal sie kanal KUCHNIA+. Program, który akurat byl emitowany to „Adam po pracy.” Prowadzi go Adam Chrzastowski, który przygotowuje przystawki, dania glówne i desery, a pod sam koniec programu poleca wina do kazdego z dan.

 

Wlasnie od tego programu, tego kanalu, tego dnia (;D) zaczalem moja przygode z gotowaniem. Moimi mentorami w kuchni sa: Magda Gessler, Ania Starmach, Wojciech Modest Amaro (oni specjalizuja sie w kuchni swiata), oraz Remigiusz Raczka (kuchnia slaska.)

 Postanowilem, ze podam tutaj kilka przepisów, abyscie mogli je wypróbowac ;)

PRZYSTAWKI (sa dwie- do wyboru)

I. Koreczki

Kromka chleba tostowego, ogórki kiszone (lub curry), ser, czosnek granulowany (polecam Prymat), kabanos i majonez.

Ser scieramy na tarce, dodajemy czosnek i majonez. Bierzemy kromke chleba i kroimy w kostke, dajemy na to plasterek kabanosa, starty ser z dodatkami i ogórek. Przekuwamy to wykalaczka.

II. Krakersy

Paczka krakersów (najzwyklejszych), szynka konserwowa, serek Almette z ziolami, ogórek kiszony (lub curry), szczypiorek lub koperek + rzodkiewka.

Bierzemy krakersa i ukladamy na nim serek (Almette z ziolami polaczone z ogórkiem, szczypiorkiem lub koperkiem i mala iloscia soku z ogórków) na to szynke i robimy usmieszek z rzodkiewki. VOILA!

 DANIE GLÓWNE

Faszerowana miesem i ryzem papryka.

Papryka, sól, pieprz, jajko, ryz, pólmisek mielonego miesa (najlepiej z rosolu)

Papryke zapiekamy w piekarniku, a gdy skórka bedzie czarna (i gdy ostygnie) to ja obieramy, potem przyrzadzamy farsz; ryz gotujemy na kleisto i mieszamy go z miesem, dodajemy jajko aby to zwiazac + sól, pieprz oraz inne przyprawy wedlug gustu.

 DESER

Ptysie w karmelu.

2 jajka, szklanka cukru, 1 lyzka Nutelli i margaryna (najlepiej Palma), ciasto (PS. babcia mi daje gotowe i nie wiem jak ona robi takie pysznosci…)

Krem z Nutelli (zóltka + cukier + margaryna, z tego miksujemy puszysta mase i dodajemy do tego lyzke Nutelli; dalej miksujac)

Bierzemy ptysie i napelniamy je masa (dajemy ja do srodka.)

Robimy karmel plynny (woda + cukier; z tego wychodzi taki syrop)- nie wiem do konca jak zrobic ten karmel, jak by ktos wiedzial to niech mi napisze na Facebooku. (https://www.facebook.com/profile.php?id=100004332912865)

Zanurzamy na krótki czas ptysie.

To sa moje przepisy i mam nadzieje, ze je wypróbujecie ;) Smacznego!

 

 

 Pozdro od Pawla ;D

 

Szkoła w pilotażu programowania

 

mPotęga

niebieska-linia-logo

OGÓLNOPOLSKIE POGOTOWIE DLA OFIAR PRZEMOCY W RODZINIE "NIEBIESKA LINIA"

801 120 002

TELEFON ZAUFANIA DS PRZEMOCY W RODZINIE

33 851 29 29

WIĘCEJ NA:

www.gops.chybie.samorzady.pl

moodle

© 2015 Gimnazjum w Chybiu